Dăncilă, într-o scrisoare către Comisia Europeană: S-a încercat răsturnarea violentă a Guvernului

viorica dăncilă scrisoare comisia europeană
Foto: Parlamentul European / Ovidiu Vanghele / Centrul de Investigații Media

Viorica Dăncilă i-a trimis joi, 16 august, o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, în care susține că protestul din 10 august a fost o încercare de înlăturare pe cale violentă a Guvernului și în care îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a făcut apel la continuarea protestelor, relatează publicația G4Media.ro, care prezintă pasaje din scrisoarea trimisă de premier.

”Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”, a scris Viorica Dăncilă în document.

”De asemenea, funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor”, se mai arată în scrisoare.

”Evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanți care au instigat la acțiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de intimidare a unor obiective în spațiul public (…) forțele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violențelor în conformitate cu legislația în vigoare, iar față de plângerile unor demonstranți care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate”, continuă documentul.

Pasaje din scrisoarea trimisă de Viorica Dăncilă Comisiei Europene au fost publicate inițial de jurnalistul Ovidiu Vanghele de la Centrul de Investigații Media.

scrisoare comisia europeană viorica dăncilă
Sursa: Ovidiu Vanghele / Centrul de Investigații Media
scrisoare comisia europeană viorica dăncilă
Sursa: Ovidiu Vanghele / Centrul de Investigații Media

„Documentele sunt, evident, autentice. Ele demonstrează minciuna și dezinformarea cu care România îi tratează pe liderii Comisiei Europene. Așa cum puteți citi, sub semnatură premierului (care era în vacanță), Guvernul le spune celor doi interlocutori de la Bruxelles mai multe “alternative facts”, dar și două mari minciuni: că 1. jandarmeria a acționat legal și 2. că Iohannis a făcut un apel pentru continuarea protestelor”, a explicat Vanghele pe rețeaua de socializare Facebook.

„Guvernul Dragnea 3 a trimis aceste rânduri conducerii CE fără a se consulta în vreun fel cu partidul. Astăzi am discutat cu un parlamentar PSD, cu un europarlamentar PSD și cu Ecaterina Andronescu, “dizidenta” PSD din Parlament. Niciunul dintre cei trei nu a putut să comenteze această scrisoare pentru simplul motiv că nu știau de ea”, a mai arătat el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.