Viorica Dăncilă, la Strasbourg: ”Românii resimt inechitate când văd că țara lor e ținută în afara Schengen”

Guvernul Dăncilă va fi anunțat vineri FOTO: Captură YouTube viorica dăncilă în parlamentul european
Viorica Dăncilă FOTO: Captură YouTube

Viorica Dăncilă a prezentat azi prioritățile României în timpul președinției României a Consiliului Uniunii Europene, în fața parlamentarilor europeni.

Premierul României a spus că toate măsurile pe care le va orechestra România în timpul președinției Consiliului Uniunii Europene vor fi luate cu gândul la cetățenii Uniunii, dând ca exemplu amânarea aderării României la Spațiul Schengen, considerată ”o inechitate de către români”.

”Al patrulea pilon pe care se va desfăşura preşedinţia României va fi Europa valorilor comune. Altfel spus pentru a stimula coeziunea politică europeană ne propunem să promovăm intens principiile şi valorile ce ne unesc. Totodată, trebuie să combatem cu fermitate o serie de probleme cu care se confruntă încă societăţile din cadrul Uniunii, cum ar fi rasismul, intoleranţa, xenofobia, populismul, antisemitismul sau discursul bazat pe ură. Ne dorim o Uniune mai democratică, deci vom promova egalitatea de tratament la care aspiră toate statele membre şi toţi cetăţenii europeni. Acest aspect este esenţial pentru încrederea cetăţenilor faţă de proiectul european”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

”Anumite decizii care se iau la nivel european în privința unor state membre se răsfrâng la nivelul cetățenilor din acele state și determină încrederea pe care aceștia o au în Uniune”, a spus Dăncilă.

„Vă spun acest lucru din perspectiva cetăţenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim-ministru şi care, în pofida ataşamentului lor foarte puternic faţă de Uniune, resimt un tratament inegal faţă de România, în special atunci când ţara noastră este criticată pentru aspecte care sunt fireşti în alte state membre sau când României i se impun anumite condiţionalităţi care nu există în alte state ale Uniunii. Românii resimt inechitate când văd că ţara lor este ţinută în afara spaţiului Schengen şi vreau să mulţumesc cu această ocazie domnului preşedinte Jean-Claude Juncker şi domnului preşedinte Antonio Tajani pentru susţinerea totală pe care ne-o oferă pentru aderarea la Spaţiul Schengen”, a mai spus premeierul.

”Securitatea cibernetică va reprezenta o condiţie necesară pentru orice proiect referitor la societatea informaţională. Tot în legătură cu securitatea Uniunii vom trata cu toată seriozitatea negocierea şi finalizarea iniţiativelor privind gestionarea coerentă a fluxurilor migratorii, întărirea graniţelor externe ale Uniunii, intervenţiile de urgenţă, lupta împotriva terorismului, protejarea siguranţei cetăţenilor în spaţiul virtual, operaţionalizarea şi chiar extinderea mandatului Parchetului european către infracţiunile de terorism, precum şi consolidarea cooperării judiciare în materie civilă şi penală”, a completat Dăncilă în fața Parlamentului European, la Strasbourg.