Viorica Dăncilă în Parlamentul European: „N-am venit să dau socoteală”

Guvernul Dăncilă va fi anunțat vineri FOTO: Captură YouTube viorica dăncilă în parlamentul european
Viorica Dăncilă FOTO: Captură YouTube

Viorica Dăncilă în Parlamentul European. Aflată miercuri, 3 octombrie, în Parlamentul European de la Strasbourg, unde plenul acestuia a dezbătut situația statului de drept din România, premierul Viorica Dăncilă i-a certat pe oficialii europeni pe motiv că au ignorat ani la rândul abuzurile care aveau loc în România.

Ea a mai spus că nu a venit „să dea socoteală” în Parlamentul European pentru noile legi ale justiției sau pentru evenimentele din ultima perioadă petrecute în România.

În ceea ce privește violențele de la mitingul din 10 august, Viorica Dăncilă a luat apărarea jandarmilor, motivând că forțele de ordine au făcut exact ceea ce se face și în alte state europene atunci când au loc proteste.

Viorica Dăncilă în Parlamentul European – Iată declarațiile premierului în Parlamentul European:

“Domnule prim-vicepreședinte, stimați europarlamentari, vă mulțumesc pentru invitație. Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer însă aceeași prețuire și același respect pentru poporul român pe care îl reprezint. Încep cu o întrebare esențială. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil în România? Pentru MCV? Pentru instituții? Pentru magistrați? Pentru politicieni? Evident că nu. Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni. Ei sunt beneficiarii măsurilor din Parlamentul European sau din parlamentele naționale”.

Viorica Dăncilă în Parlamentul European – despre MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare)

“De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție. Justiția trebuie să fie garanția că legile și drepturile cetățenești sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancționat. Este legitim să ne întrebăm în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituții, despre numirile de magistrați, despre lupta anticorupție. Este foarte bine. Dar nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și instituții din justiție. În baza acestor protocoale milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete în numele luptei anticorupție. Există decizii judecătorești care arată cum s-au falsificat probe, cum s-au modificat transcrierile unor interceptări pentru a crea vinovății sau cum erau șantajați martorii pentru a depune mărturii mincinoase”.

„Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Asta înseamnă că acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat și cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele, și a omis, din neglijență sau din rea-credință aceste realități de neconceput în Uniunea Europeană. Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem, pentru că au loc pe teritoriul Uniunii Europene”.

Viorica Dăncilă în Parlamentul European – un DNA „sovietic”

“Comisia de la Veneția spunea că în sistemul sovietic Parchetul a reprezentat un mijloc puternic de a controla puterea judecătorească. În ultimii 4 ani, peste 3.000 de magistrați au fost cercetați de DNA. Practic, jumătate din magistrații din România au avut ani de zile dosare prin care, probabil, au fost influențați să dea soluții stabilite în afara sălii de judecată. Nu o spun doar eu. O spun cu multă îngrijorare asociațiile de magistrați din România. Prin astfel de dosare contrafăcute au fost înlăturați din funcție un judecător al Curții Constituționale, un vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, 4 judecători ai Înaltei Curți, mai mulți judecători de instanțe superioare, un procuror general, un șef de parchet superior. În final, toți au fost achitați sau dosarele au fost clasate. Dar ei au fost înlăturați”.

Viorica Dăncilă în Parlamentul European – despre noile legi ale justiției

“Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența. Niciun decident politic nu mai intervine în numirea și revocarea judecătorilor. Independența e totală, nicidecum restrânsă. Și vă asigur că avem bună credință și vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția”.

“Există totuși și o parte bună a acestei întâlniri. Azi v-am informat pe toți, oficial, despre abuzurile din România. De acum nu se mai pot ignora aceste lucruri. Nu se va mai putea vorbi despre justiția din România fără a se vorbi și despre aceste abuzuri doar dacă se face un joc politic fără nicio legătură cu justiția. Întrebați-vă de ce vi s-au ascuns aceste lucruri, de ce nu v-au spus nimic dacă totul era legitim și legal. Puneți-vă aceste întrebări înainte de a ridica piatra împotriva României”.

Viorica Dăncilă în Parlamentul European – despre protestul din 10 august

“Despre mitingul din 10 august voi spune doar câteva cuvinte. Văd că este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat împotriva unor manifestanți violenți care au încercat să ocupe clădirea Guvernului. Nu am văzut aceeași poziție față de evenimentul de săptămâna trecută de la Bruxelles sau față de alte mitinguri din Franța, Spania, Germania, Marea Britanie, când forțele de ordine au intervenit cu exact aceleași mijloace și cu aceleași proceduri ca cele folosite în România. Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acțiuni și proceduri practicate peste tot în Europa”.

“În final, vă cer următorul lucru: nu interziceți României ceea ce este permis în alte state ale Uniunii. Și nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre. Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să vă fim parteneri egali. Nimeni, niciodată, nu va putea întoarce România din parcursul său european. Vă mulțumesc”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.