Viorica Dăncilă, 2 gafe în aceeași frază: „cei 58 de km va duce la” plus un cuvânt inventat

viorica dăncilă
Viorica Dăncilă. Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a reușit să facă nu mai puțin de două greșeli de limba română în aceeași frază.

Luni, 1 octombrie, ea s-a aflat la Craiova, unde a anunțat că au fost aleși câștigătorii licitației lucrărilor de execuție pentru primele două tronsoane din drumul expres Craiova-Pitești, tronsoane care vor totaliza 58 de kilometri.

Discursul pe care l-a ținut însă cu această ocazie a fost unul plin de greșeli.

„Pentru noi este important, pentru dumnevoastră este important să demarăm acest proiect, iar cei 58 de kilometri aferenți tronsoanelor 1 și 2 sunt convinsă că va duce la deconcesionarea …. mult așteptată a traficului în localitățile Balș și Slatina”, a gafat Dăncilă.

„Vorbea doamna ministru Olguța Vasilescu de o perioadă mare de timp, 40-45 de minute pentru a traversa Balșul. Eu sunt convinsă că acest drum expres în regim de autostradă va rezolva acest aspect, ca și multe alte aspecte legate de traficul din această regiune”, a mai spus Viorica Dăncilă.

În afară de dezacordul dintre subiect și predicat (“cei 58 de kilometri va duce”), Viorica Dăncilă a folosit un cuvânt care nu există în limba română: „deconcesionarea”. Mai mult ca sigur, premierul voia să spună „descongestionarea traficului”, însă nu și-a găsit cuvintele.

Viorica Dăncilă și gafa din Parlamentul European

Aceste greșeli grave de exprimare vin la doar o săptămână după ce premierul României a gafat în Parlamentul European.

Aflată în plenul grupului social-democraților din Parlamentul European, premierul Viorica Dăncilă a declarat că jandarmerița a fost “bătută cu bestialitate de protestanți”.
În limba română substantivul „protestant” se referă la un adept al cultului protestant, neavând sensul de manifestant sau protestatar.

„Tocmai am aflat de la Viorica Dăncilă, în plenul Grupului S&D, că jandarmerița a fost “bătută cu bestialitate de protestanți”. Sper că traducătorii au înțeles că este vorba de protestatari. Să nu intrăm într-un conflict religios”, a scris europarlamentarul Cătălin Ivan pe pagina sa de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.