Cum apăra Viorica Dăncilă Ordonanța 13 în Parlamentul European

Guvernul Dăncilă va fi anunțat vineri FOTO: Captură YouTube viorica dăncilă în parlamentul european
Viorica Dăncilă FOTO: Captură YouTube

Viorica Dăncilă, propunerea PSD-ului pentru funcția de premier al României, s-a remarcat la Bruxelles printr-un discurs virulent împotriva celor care au criticat celebra Ordonanță 13 dată de Guvernul PSD Sorin Grindeanu în februarie 2017.

Ordonanța practic decriminaliza faptele funcționarilor publici care prin abuz în serviciu cauzau o pagubă mai mică de 200.000 de lei.

În timp ce în România sute de mii de oameni protestau împotriva Ordonanței, iar statele occidentale avertizau că țara noastră a făcut un pas înapoi, Viorica Dăncilă apăra Guvernul PSD de la acea dată și Ordonanța 13.

„Curtea Constituțională a constatat că unele prevederi ale Codului penal sunt neconstituționale. Drept urmare, Guvernul PSD-ALDE a dat ordonanță de urgență pentru a reglementa acest lucru. Același lucru a fost folosit anterior de Guvernul Cioloș și de Guvernul Boc. Guvernul președintelui Iohannis, Guvernul Cioloș, a operat 151 de modificări realizate în secret, fără nicio consultare publică”, a declarat Viorica Dăncilă în timpul discursului său.

„De ce, domnule comisar, nu ați spus și atunci că România a făcut un pas înapoi? Mai mult, o serie de modificări efectuate de Guvernul Cioloș au încălcat fundamental drepturile omului, de pildă procurorul a primit dreptul de a schimba decizia judecătorului, deși justiția se înfăptuiește de către judecător. Aceste modificări constituționale nu au făcut obiectul niciunui scandal public, nu au fost sanționate și nu s-a atras atenția nici de către Comisie. Iar acum este o acțiune mascată de a dărâma Guvernul legitim al României și de a a nu ține cont de votul românilor din 11 decembrie”, a continuat ea.

„Doamna Macovei, ați lipit o etichetă nedreaptă și neadevărată României. Așa ați pledat și la referendum și la MCV. De aceea nu vă votează românii și nu sunt de acord cu opiniile dumnevoastră. Da, fiți cu noi, cei care nu vor încălca cel mai democratic mod de exprimare: votul românilor. Vă mulțumesc”, și-a încheiat discursul Viorica Dăncilă.

Astăzi, 17 ianuarie, președintele Klaus Iohannis se întâlnește cu toate partidele parlamentare pentru a găsi un nou premier pentru România. ALDE a anunțat că o susține pe Viorica Dăncilă, propunerea PSD.

 

SONDAJ: Prima femeie-premier? Ar trebui președintele să accepte propunerea PSD? Vot și rezultate

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.