Viorica Dăncilă nu i-a discriminat pe autiști, a decis Consiliul pentru Combaterea Discriminării

Vasilica Viorica Dăncilă Foto: PSD
Vasilica Viorica Dăncilă Foto: PSD

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a stabilit luni, 26 februarie, că afirmaţia premierului Viorica Dăncilă despre „autiştii” care „dezinformează” la Bruxelles nu constituie o discriminare la adresa persoanelor care suferă de această afecțiune, anunță agerpres.ro.

În seara zilei de 15 februarie, pe când era invitată la o emisiune la Antena 3, premierul Viorica Dăncilă i-a criticat pe cei care „dezinformează” instituțiile europene cu privire la ce se întâmplă în România.

„Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a declarat Viorica Dăncilă la acea dată.

Astăzi, CNCD a stabilit că declarația respectivă „se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare”.

Decizia CNCD în cazul premierului Viorica Dăncilă

Potrivit Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, nici lipsa intervenţiei moderatorului emisiunii, Mihai Gâdea, nu constituie discriminare. Decizia a fost adoptată cu majoritatea celor prezenţi – opt voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, mai notează agerpres.ro.

CNCD s-a autosesizat cu privire la declarația Vioricăi Dăncilă.

În ultimul timp, deciziile CNCD au fost criticate de o parte a opiniei publice pe motiv că sunt motivate politic.

De exemplu, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei deoarece a comparat-o pe Viorica Dăncilă (mai exact, coafura acesteia) cu un „pavian cu mantie”, o specie de maimuță.

CNCD a decis în acest caz că jurnalistul a încălcat dreptul la demnitate al Vioricăi Dăncilă.

În schimb, senatorul PSD Șerban Nicolae a fost sancționat de CNCD doar cu un avertisment după ce a jignit-o pe deputata USR Cosette Chichirău. Șerban Nicolae i-a spus colegei de Parlament că este “proastă”, că „penală este mama” care a făcut-o și că are poze în care Chichirău face sex anal.

CNCD a considerat însă că Șerban Nicolae are circumstanțe atenuate deoarece Cosette Chichirău l-a provocat, iar ulterior amândoi și-au adus jigniri reciproce.