Violul ar putea fi pedepsit cu închisoare pe viață

FOTO: 3839153/Pixabay.com
FOTO: 3839153/Pixabay.com

Violatorii și cei care comit agresiuni sexuale ar putea fi pedepsiți mult mai dur decât în prezent. În unele cazuri, violul ar putea fi pedepsit chiar și cu închisoare pe viață. Inițiatorul acestor modificări din Codul penal este senatorul PSD Tudor Ciuhodaru.

„În România au loc anual peste 2.500 de violuri. Conform statisticilor Poliției Române, un viol are loc la fiecare patru ore. Deși statisticile oficiale indică o creștere a numărului de infracțiuni de viol, Noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, prevede pedepse mai blânde pentru autori decât precedentul cod.

Actuala lege validează ideea conform căreia violul e o infracțiune minoră și nu descurajează procedura unor astfel de fapte abominabile și nici nu asigură protecția victimei”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorul schimbării legislative mai spune și că numărul real de infracțiuni comise este mult mai mare pentru că de multe ori victima alege să nu depună plângere la poliție sau parchet.

Se dorește modificarea articolelor 218 și 219 din legea nr. 286/2009 din Codul Penal, astfel încât „pedeapsa cu închisoarea pentru raport sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra, ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare”, crește și ajunge să fie cuprinsă între 10 și 20 de ani.

„Pedeapsa este detențiune pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi atunci când sunt înregistrate circumstanțe agravante: victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului, victima este rudă în linie dreaptă, frate sau soră; victima nu a împlinit vârsta de 16 ani; fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice; fapta a avut ca urmare vătămarea corporală; fapta a fost săvârșită de două sau mai multe persoane împreună.

Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detențiune pe viață și interzicerea exercitării unor drepturi”, se mai arată în expunerea de motive.

FOTO: 3839153/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.