Violatorii din Vaslui se pregătesc de eliberare condiționată, prin recursul compensatoriu

violatorii din vaslui
Foto: colaj adevarul.ro

Trei dintre cei şapte violatori din Vaslui se pregătesc de liberare condiţionată, cu ajutorul recursului compensatoriu, anunță adevarul.ro.

După ce au violat o tânără în anul 2014, cei şapte tineri au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 şi 10 ani de închisoare.

Toţi cei şapte tineri sunt în prezent încarceraţi în Penitenciarul Vaslui, executându-şi pedepsele în regim semideschis.

Primii trei care urmează să înainteze cererile de eliberare condiţionată sunt cei trei tineri care şi-au recunoscut faptele.

Surse din cadrul Penitenciarului Vaslui au declarat pentru „Adevărul“, că Ioan Surleac, inculpatul care a primit pedeapsa cea mai mică (de şase ani de închisoare), va fi propus pentru eliberare condiţionată în luna februarie, în timp ce Alin Rotaru şi Bogdan Boicu (condamnaţi la 6 ani şi 4 luni, respectiv 6 ani şi 6 luni) vor fi propuşi pentru eliberare condiţionată după jumătatea anului în curs.

Cei trei tineri au executat, până în prezent, jumătate din pedepsele primite, însă au câştigat zile de libertate în baza recursului compensatoriu, din cauza condiţiilor grele de detenţie invocate. Potrivit legii, pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiţii precare, deţinuţilor li se acordă 6 zile ca fiind executate.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare pe 19 octombrie 2017, iar de atunci au fost eliberați mii de deținuți în întreaga țară. Imediat după eliberare, unii dintre ei au comis noi infracțiuni, inclusiv unele grave precum viol, tâlhărie sau omor. De exemplu, un bărbat din județul Giurgiu care fusese condamnat pentru viol și vătămare corporală a fost eliberat pe baza legii recursului compensatoriu, iar la o lună după eliberare a comis o crimă. Acum este acuzat de omor.

Pe 12 noiembrie 2014, cei şapte tineri, originari din localitatea Văleni, au violat ore în şir o elevă de 18 ani, pe care au acostat-o pe drumul de întoarcere de la şcoală spre casă.

Adolescenta le-a declarat anchetatorilor că a fost stropită cu alcool ca să îşi revină, pentru ca, ulterior, agresorii să o violeze din nou.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.