Vine frigul! Echinocțiul de toamnă aduce scăderi dramatice ale temperaturilor

vremea 2018
Foto: MabelAmber / pixabay.com

O masă de aer polar din zona arctică va pătrunde în Europa la începutul săptămânii viitoare, după echinocțiul de toamnă, care are loc duminică.

Cu toate că până acum am avut parte de o toamnă călduroasă, situația se va schimba începând de luni. Masa de aer rece din nordul extrem al Pământului va pătrunde mai întâi în vestul Europei, iar apoi va ajunge și în România, cât și până în nordul Africii.

Temperaturile vor scădea cu 10 grade Celsius într-o singură zi, iar ploile cu tunete, fulgere şi intensificări ale vântului vor traversa România, de la vest la est.

Vremea se răcește începând de duminică, urmând ca marți să se resimtă o altă scădere bruscă a temperaturilor. Sunt posibile temperaturi minime negative pe timpul nopții, iar fenomene precum lapovița și ninsoarea sunt, de asemenea, probabile în zonele montane și sub-montane.

Meteorologii spun că vremea rece se va menține timp de o săptămână în România, iar apoi va reintra în normalul perioadei.

Echinocțiul de toamnă este momentul în care ziua este egală cu noaptea. Din acest moment și până în 23 decembrie, durata zilei va continua să scadă.

Duminică, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest.