Vine canicula. Temperaturile ajung la 36 de grade Celsius

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de disconfort termic valabilă în intervalul 30 iunie, ora 12:00 – 01 iulie, ora 18:00.

Fenomene vizate: disconfort termic.

Vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, marți (30 iunie) în regiunile sudice și sud-estice, unde temperaturile maxime se vor încadra între 33 și 36 de grade, iar miercuri (01 iulie) și în cele vestice, unde vor fi maxime termice cuprinse, în general, între 32 și 34 de grade.

Mai ales în zonele de câmpie din aceste regiuni, disconfortul termic va fi accentuat la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Disconfortul termic se va menține accentuat și în următoarele zile, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, mai ales în zonele de câmpie.

Prognoză specială pentru București

ANM a emis și o prognoză specială pentru București, valabilă pentru intervalul 30 iunie, ora 12 – 1 iulie, ora 18.00.

Vremea se va menţine călduroasă, caniculară în orele prânzului, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în după-amiaza zilei de astăzi (30 iunie), când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul a 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.

Cod galben

ANM a emis și o atenționare meteorologică de tip cod galben valabilă în intervalul 30 iunie, ora 12:00 – 30 iunie, ora 20:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Moldovei și estul Munteniei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30…50 l/mp.

Sursa: ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza zilnic informațiile meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.