Vin vijeliile! Instabilitate atmosferică în jumătate de țară

ploi furtună
Foto: Skitterphoto / pixabay.com

După câteva zile caniculare, meteorologii avertizează că și alte fenomene meteorologice extreme vor pune stăpânire pe multe regiuni din țară.

Astfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod galben de instabilitate atmosferică pentru 24 de județe din sudul și estul țării.

În intervalul menţionat va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat, au precizat meteorologii.

Codul galben vizează judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Covasna, Harghita, Braşov, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu, Hunedoara, Arad, Bihor, Timiş, Caraş-Severin, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi şi Bacău.

Meteorologii români spun că indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș. Mai mult, în sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.