Vin vijeliile! Cod galben în aproape toată țara

Sunt așteptate furtuni în anumite regiuni din țară. Foto: Pixabay

Meteorologii au emis două avertizări de cod galben de averse și vijelii, fenomene care vor afecta aproape toată suprafața României la începutul săptămânii viitoare.

Administrația Națională de Meteorologie avertizează că începând de duminică, de la ora 18:00, până luni, la 10:00, vor avea loc fenomene extreme, provocate de instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Oltenia, local în Crişana, sud-vestul Transilvaniei şi vestul Munteniei.

Sunt așteptate descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, averse care vor avea şi caracter torenţial şi izolat grindină şi vor cădea cantităţi de apă de 20-25 l/mp şi izolat peste 30-40 l/mp în 14 județe.

Fenomene extreme în toată țara

Pe parcursul zilei de duminică, fenomene asociate instabilităţii atmosferice vor fi în zonele de deal şi de munte, în Maramureş, Crişana şi Transilvania şi local în Muntenia şi în Dobrogea.

Fenomene extreme sunt așteptate și de luni, de la ora 10:00, până marți noapte.

O altă avertizare de cod galben, care vizează Bucureștiul și 31 de județe, emisă de ANM va fi în vigoare. Sunt așteptate averse local torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină în regiunile sudice, estice şi centrale, precum şi în zonele de deal şi de munte.

Mai mult, meteorologii avertizează că instabilitatea atmosferică va fi prezentă pe tot parcursul săptămânii.