Vin ploile însoțite de fulgere. Care sunt regiunile unde va ploua cel mai mult

ploi fulgere furtună oraș
Foto: Skitterphoto / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică valabilă de luni, 12 martie, ora 16.00, până miercuri, 14 martie, ora 8.00.

Potrivit ANM, se vor înregistra ploi moderate cantitativ și manifestări de instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat va ploua temporar, la început în jumătatea de vest a țării, apoi mai ales în regiunile estice, sudice și centrale. Ploile vor avea și caracter de aversă și vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în după-amiaza zilei de luni (12 martie) și în noaptea de luni spre marți (12/13 martie).

La munte vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă.

Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp. Izolat, mai ales în Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, precum și în zona montană, cantitățile de apă vor depăși 30…35 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza informarea meteo emisă.

Cod galben de vânt

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață și două coduri galbene de vânt.

Astfel, în județul Sibiu (în zona localităților Boița, Racovița, Tălmaciu, Șelimbăr, Sadu, Turnu Roșu), precum și în zona de munte peste cota 1.800 m, se vor produce intensificari ale vântului care vor atinge la rafală 55-65 km/h, iar în zona înaltă de munte peste 90 km/h. Codul este valabil până azi la ora 17.00.

Un alt cod galben de vânt este valabil pentru județele Arad, Bihor, Caraş-Severin și Timiş. Se vor semnala intensificări ale vântului care la rafală vor atinge local 55…65 km/h. Codul galben este valabil până azi la ora 14.00.

Cum va fi vremea la munte în perioada următoare

Românii care vor să meargă la munte în perioada următoare trebuie să știe că, potrivit prognozei, zilele de 13 și 14 martie vor fi cele mai reci. După această perioadă vor urma din nou zile calde în intervalul 15 – 18 martie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Foto: Skitterphoto / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.