Vin ninsorile și lapovița. Care sunt regiunile unde va ninge

ninsoare
Foto: RitaE (pixabay.com)

Meteorologii au emis o informare meteo de lapoviță, ninsori și vânt puternic valabilă până miercuri, 22 noiembrie, la ora 18.00.

În nord-vestul și în centrul țării vor fi lapoviță și ninsori, iar la munte vor fi ninsori moderate cantitativ.

„În intervalul menţionat, la munte va ninge moderat cantitativ și local se va depune un strat mai consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari pe creste, unde vor fi rafale de peste 60…80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada”, se arată în informarea meteorologică.

„În nord-vestul și centrul țării vor predomina ninsorile, în general slabe cantitativ, cu precădere în cursul zilei de marți (21 noiembrie) și în noaptea de marți spre miercuri (21/22 noiembrie)”, se mai precizează în informare.

Cum va fi vremea în această iarnă

Potrivit estimărilor meteorologice pentru intervalul decembrie-februarie 2018 publicate de Administrația Națională de Meteorologie, în această iarnă temperaturile vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei, însă precipitațiile vor fi peste medie în aproape toată țara.

În luna decembrie, precipitațiile totale lunare vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice și sud-estice și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului (44,8 litri / mp).

În ianuarie, precipitațiile totale lunare vor fi, în general, excedentare (media lunară pentru România în această lună este de 33,6 litri / mp; prin urmare, media va fi depășită).

În luna februarie cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de normalul climatologic (31,6 litri / mp) în regiunile sudice și estice și vor fi în general excedentare în rest.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.