„Viitura” din gunoaie. Imagini dezolante surprinse pe o apă curgătoare din România

viitura de gunoaie
Foto: Lidia Șerban / Facebook

Locuitorii din câteva sate din județul Argeș au surprins imagini dezolante cu un „râu” de PET-uri care se scurge la vale în urma ploilor abundente din ultimele zile.

Imaginile cu valurile de deșeuri au fost realizate în comuna Micești, care este traversată de pârâul Păuleasca-Miceasca.

Filmulețul care demonstrează – încă o dată – cât de multe gunoaie aruncă în natură românii, în loc să le recicleze, a ajuns la peste 1,2 milioane de vizualizări și a fost redistribuit de 27.000 de ori pe rețeaua de socializare Facebook.

Potrivit epitești.ro, o echipă de la Comisariatul Județean Argeș al Gărzii de Mediu va merge la fața locului pentru a identifica proveniența deșeurilor.

„Referitor la situația gunoaielor de pe cursul de apă în zonă Păuleasca, vă informăm că pârâul Păuleasca-Miceasca traversează satul Păuleasca în comunele Mălureni și Micești. Toate aceste gunoaie, în special PET-uri, sunt aduse de viitura care a spălat malurile pârâului. Este imaginea dezolantă a unui fenomen care rezultă din obiceiul neschimbat al unora de a arunca gunoiul la „gârlă”. Ca administrator al resurselor de apă, ne confruntăm cu această problemă pe aproape toate cursurile de apă și facem eforturi mari pentru a o gestiona, dar nu vom putea înlătura efectul dacă nu va fi înlăturată cauza”, a transmis Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea pentru epitești.ro.

„Aceste gunoaie le vom găsi acum în lacurile de acumulare, inclusiv în lacul Pitești, care a fost ecologizat la sfârșitul lunii aprilie. A fost o intervenție anevoioasă, care a necesitat mult efort din partea angajaților Administrației Bazinală de Apă Argeș-Vedea, strângerea gunoiului făcându-se cu ajutorul bărcilor. A fost colectată atunci peste o tonă și jumătate de deșeuri”, se mai arată în comunicat.