VIDEO. Alunecare de teren în Azuga. 20 de familii au fost evacuate

FOTO: Captură video
FOTO: Captură video

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova anunță că 150 de persoane din Azuga au fost evacuate, vineri seară, preventiv, din locuințe din cauza unei alunecări de teren.

Autoritățile locale și cele județene caută acum locuri în care să îi cazeze pe acești oameni. Alunecarea de teren ar fi avut loc pe versantul din spatele unui stadion de fotbal din zonă. Pâmântul ar fi acoperit în totalitate și o bună parte din râul Azuga și ar exista pericolul să inunde o parte din terenurile din zonă.

Oamenii din zonă spun că alunecarea de teren s-ar fi produs din cauza topirii accelerate a zăpezii și pentru că terenul are o înclinație foarte mare. De asemenea, aceștia exclud varianta exploatării forestiere intense pe versant.

„În localitatea Azuga, pe strada Umbroasă s-a produs o alunecare de teren. Alunecarea nu a ajuns încă la locuinţe, dar preventiv în această seară vor fi evacuate 20 de familii, deoarece există posibilitatea ca alunecarea să avanseze către locuinţe. Din primele informaţii se pare că a fost afectat şi cursul pârâului Azuga”, precizează ISU Prahova.

ISU spune că suprafața afectată ar fi de aproximativ 10.000 de metri pătrați, iar alunecarea de teren s-a oprit la marginea a 20 de gospodării, însă până acum nu a fost afectată nicio proprietate. Familiile au fost evacuate din case în cazul în care ar exista o nouă alunecare a terenului din zonă.

Într-o intervenție la Digi24, directorul Administrației Naționale Apele Române, Erwin Molnar, a declarat că riscul de inundații va fi eliminat până cel târziu mâine seară (n.r. duminică).

„Echipele Apele Române sunt la fața locului, iar cu cei de la Romsilva încearcă să creeze un canal prin spatele gospodăriilor pentru a evita inundarea lor. În acest moment nu se poate interveni la degajarea obturației cursului de apă, pentru că nu avem siguranța că acest versant s-a stabilizat”, a spus Erwin Molnar, precizând că pentru stabilizarea versantului trebuie să intervină Ministerul Dezvoltării.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.