Victorie zdrobitoare pentru partidul Maiei Sandu. Va avea majoritate absolută în parlamentul Republicii Moldova

Maia Sandu
Maia Sandu

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat rezultatele alegerilor parlamentare de duminică după numărarea a 99,49% din voturi. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut 52,5% dintre voturi. Este cel mai mare scor obținut vreodată de vreun concurent electoral în istoria alegerilor din Republica Moldova.

Pe următorul loc este alianța comuniștilor și socialiștilor, condusă de fostul președinte Igor Dodon, cu 27,38% din voturi. În Parlament va mai intra doar încă un partid, Șor, care a primit 5,78% din voturi. Blocul Electoral Renato Usatîi are doar 4,11% și nu a trecut pragul electoral. Parlamentul Republicii Moldova are 101 de locuri, din care 63 îi vor reveni PAS, 32 comuniștilor și socialiștilor și 6 mandate Partidului „Șor”.

Prezența la vot a fost de 48,41%, pragul de validare de o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale fiind depășit, iar alegerile pot fi considerate valabile. Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuie să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%.

„Vă mulțumesc celor care ați mers astăzi la vot și ați pus umărul la întărirea democrației în Moldova. Democrația noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în țară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuși să construim o țară liberă și un stat care se îngrijește de cetățenii săi.

La aceste alegeri s-a confirmat încă o dată că unele instituții ale statului sunt departe de a răspunde așteptărilor cetățenilor. Unele instituții care s-au ocupat de organizarea alegerilor sunt întoarse cu cheia politică, ignoră legile și pun în pericol organizarea unor alegeri libere și corecte. Dacă vrem să devenim o democrație puternică, astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Avem nevoie de instituții puternice, care să respecte și să asigure alegerea liberă a oamenilor.

Ca președinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai ușor, fără presiuni și fără corupție electorală. Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament și sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni onești pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democrației pentru fiecare cetățean”, a transmis Maia Sandu, după închiderea urnelor de vot.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.