Victorie splendidă pentru România! Handbalistele noastre au răpus surprinzătoarea Slovenie

Cristina Neagu a fost cea mai bună marcatoare a României în meciul cu Slovenia. Foto: Ramona Aricel / Flickr
Cristina Neagu a fost cea mai bună marcatoare a României în meciul cu Slovenia. Foto: Ramona Aricel / Flickr

Start perfect pentru naționala feminină de handbal a României la Campionatul Mondial din Germania. Tricolorele au câștigat primele două meciuri, cu Paraguay și Slovenia (31-28).

Dacă primul duel, sâmbătă, cu Paraguay, scor 29-17, a fost o formalitate pentru fetele antrenate de ibericul Ambros Martin, meciul de duminică cu Slovenia s-a dovedit a fi mai dificil decât o arăta calculul hârtiei.

Slovenia învinsese surprinzător Franța, prima favorită a Grupei A, în primul meci din sala de la Trier, scor 24-23.

România a început greoi partida cu ambițioasele slovene. În primele zece minute de joc, ex-iugoslavele au marcat de șapte ori, arătând multă creativitate în ofensivă, în timp ce româncele au punctat doar de trei ori, prin vedeta Cristina Neagu (2) și veterana Valentina Ardean Elisei.

Diferența de scor s-a menținut la patru goluri și după alte zece minute de joc (12-8), slovenele practicând un joc bun, arțăgos, în timp ce româncele nu și-au găsit ritmul. Aruncările de la distanță ale Cristinei Neagu.

Finalul primei reprize a aparținut tricolorelor, care au reușit să egaleze, la 13, când mai erau două minute de joc. La pauză s-a intrat la egalitate, 14-14. Slovena Ana Gros a reușit opt goluri, în timp ce Cristina Neagu a fost cea mai bună marcatoare a României, cu șase reușite în prima jumătate de oră de joc.

După revenirea de la cabine, Crina Pintea a marcat imediat pentru România, care trecea pentru prima oară la conducerea scorului. Slovenele s-au ținut scai de fetele noastre pe tabela de marcaj. În minutul 40, tricolorele conduceau cu 20-19.

Eliza Buceschi a făcut o repriză secundă excelentă, însă Cristina Neagu a fost de-a dreptul extraordinară, aruncând și pasând cu precizie. Cea mai bună marcatoare și jucătoare a precedentei ediții a Mondialelor, în urmă cu doi ani, a marcat în minutul 48 al meciului pentru 24-22, fiind pentru prima oară când România conducea cu două goluri Slovenia, formație care nu se mai calificase la Mondiale din 2005.

Cu toate că România are 9 debutante la Campionatele Mondiale, între cele 17 jucătoare convocate, fetele lui Ambros Martin au gestionat cu maturitate finalul de meci. Ex-iugoslavele au reușit să egaleze la 25, apoi la 26, dar de fiecare dată româncele au reușit să își ridice și mai mult nivelul jocului.

În cele din urmă, România a câștigat cu scorul de 31-28. Este un succes care dă încredere tinerelor tricolore înaintea primului mare test al turneului, marți, împotriva Spaniei, care a bifat, de asemenea, două succese în Grupa A. Tricolorele vor mai avea de înfruntat Angola – cea mai valoroasă națională africană – și Franța, înainte de a-și afla adversara din optimile de finală.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.