Victorie mare pentru România. Handbaliștii visează la o nouă calificare

Valentin Ghionea a fost cel mai bun jucător al tricolorilor în Belarus (Facebook)
Valentin Ghionea a fost cel mai bun jucător al tricolorilor în Belarus (Facebook)

Naționala masculină de handbal a României a debutat cu o victorie importantă, în deplasare, în grupele finale de calificare la Campionatul European din 2018.

Tricolorii s-au impus în Belarus, scor 26-23, după ce la pauză conduceau tot la trei goluri, 13-10, în meciul de debut din grupa a 2-a a preliminariilor turneului final din Croația.

A fost primul meci oficial al spaniolului Xavier Pascual ca antrenor al României. Victoria tricolorilor a venit și pe fondul absenței celui mai bun handbalist bielorus: Serghei Rutenka.

Cel mai bun marcator al României a fost Valentin Ghionea, cu șase goluri, în timp ce Marius Mocanu a marcat de cinci ori, iar Georgică Cântec a punctat de patru ori.

Handbaliștii români nu s-au mai calificat la Europene din 1996, iar ultimul turneu final important pe care l-au bifat a fost Campionatul Mondial din Suedia, în 2011, când au terminat pe locul 19 – cea mai slabă clasare din istorie.

De altfel, handbalul masculin românesc, cândva cel mai puternic din lume, pare să depășească criza profundă din ultimii ani.

Tricolorii au început calificările pentru CE 2018 încă din prima fază, învingând modestele echipe din Italia și Kosovo. A urmat un baraj cu Israelul, câștigat clar de români.

În grupa preliminară, pentru tricolori urmează duelul cu Polonia. Handbalul leșilor a crescut enorm în ultimii ani, reușind performanțe excelente, cum ar fi câștigarea Ligii Campionilor, în 2016, prin Vive Targi Kielce, dar și locul 4 la Jocurile Olimpice de la Rio și bronzul mondial obținut în 2015, în Qatar.

Primul meci cu polonezii se va juca la Cluj, în 6 noiembrie. Din grupa României mai face parte și naționala Serbiei, și ea în cădere de formă în ultimii ani.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.