Cercetătorii au făcut un pas important spre dezvoltarea unui test care le poate spune oamenilor dacă au cancer cu mult timp înainte de apariția primelor simptome, relatează NBC News.
Testul creat de oamenii de știință coordonați de cercetătorul de origine română Victor Velculescu a detectat majoritatea cancerelor la pacienți care sufereau de 4 dintre cele mai comune tipuri de cancer: sân, colon, plămâni și ovarian.
Cercetarea a fost realizată de o echipă de la Universitatea Johns Hopkins din SUA.
Va mai dura până când testul va fi folosit pentru detectarea cancerului, însă rezultatele sunt foate promițătoare, au explicat cercetătorii în jurnalul științific „Science Translational Medicine”.
„La momentul actual oamenii sunt extrem de entuziasmați de biopsiile lichide, însă cele mai multe dintre ele sunt folosite în stadii târzii sau la pacienți la care știi deja ce să cauți”, a declarat Victor Velculescu, profesor de oncologie și patologie la Centrul Kimmel pentru Cancer din cadrul Universității Johns Hopkins.
Cercetătorii au descoperit că celulele tumorale care sunt pe moarte elimină mici bucăți din ADN-ul lor în sânge.
„Rezultatul surprinzător e că avem un procent mare de pacienți în stadiu incipient care au aceste modificări în sângele lor”, a declarat Velculescu.
Testul a descoperit cancerul în sângele a peste jumătate dintre pacienții care au fost diagnosticați cu cancer în stadiul 1. Testul a fost și mai precis în privința cancerelor aflate în stadii mai avansate, însă scopul este acela de a-l detecta în stadii incipiente, când este mai ușor de tratat.
Testul a identificat cancerul în cazul a:
– 62% dintre pacienții cu cancer de colon (în stadiul I)
– 45% dintre cei care sufereau de cancer de plămâni (în stadiul I)
– 67% dintre femeile bolnave de cancer ovarian (în stadiul I)
– 67% dintre pacientele care sufereau de cancer de sân (în stadiul I)
În cazul celor 44 de oameni sănătoși implicați în studiu, testul a stabilit în mod corect că nu au cancer.
Rezultatul este bun, însă nu este extraordinar, a mai spus Velculescu, deoarece testul nu a reușit să descopere cancerul în cazul unui procent semnificativ de oameni, așa că încă are nevoie de îmbunătățiri. Deocamdată, prețul este și el o problemă: testul costă câteva mii de dolari.
În cadrul cercetării, echipa a analizat 58 de gene asociate cancerului. De asemenea, oamenii de știință au secvențiat ADN-ul de 30.000 de ori pentru a descoperi mutații care provin de la celulele tumorale care se găsesc în sânge.
Potrivit lui Velculescu, viețile a peste un milion de oameni din întreaga lume ar putea fi salvate anual dacă cancerul ar fi descoperit în stadii incipiente.
Victor Velculescu – premii și activitate științifică
În vârstă de 47 de ani, Victor Velculescu este profesor de oncologie la Școala de Medicină de la Universitatea Johns Hopkins din SUA. S-a născut în București în 1970, iar la vârsta de 7 ani s-a mutat în California alături de familia sa.
A început să studieze biologia moleculară la Universitatea Stanford, pe care a absolvit-o în anul 1992. Și-a continuat studiile la Școala de Medicină de la Johns Hopkins, unde și-a luat doctoratul în genetică umană și biologie moleculară.
În 1995, Velculescu a dezvoltat SAGE (analiză în serie a genelor), o tehnologie care măsoară global și cantitativ activitatea genelor. La începutul anilor 2000, el și colegii săi au creat noi tehnologii pentru descrierea genomului cancerului.
În 2010, Velculescu a fondat compania Personal Genome Diagnostics (PGDx) care le oferă pacienților analize individuale ale genomului cancerului.
Pentru munca sa, Victor Velculescu a câștigat numeroase premii internaționale, printre care Premiul Paul Mark pentru cercetare în domneniul cancerului (2011), Premiul AACR pentru rezultate excepționale în cercetarea cancerului (2009) sau premiul Judson Daland.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: