Victor Ponta merge la alegerile parlamentare cu un fost diplomat sovietic pe listă

Iurie Leancă. Foto: Guvernul Republicii Moldova

Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, este pe locul 4 pe lista pentru alegerile parlamentare a partidului Pro România.

Lista candidaţilor Pro România este deschisă de Victor Ponta, urmat de comisarul european Corina Creţu, fostul prim-ministru Mihai Tudose şi fostul premier al Republicii Moldova Iurie Leancă.

Aceștia sunt urmați de Geanina Puşcaşu, Gabriela Podaşcă, Cristian Cosmin, Ioana Petrescu, Mihai Sturzu şi Ionela Danciu.

Cum partidul lui Victor Ponta este cotat în sondaje la aproape 10 la sută, este posibil ca Iurie Leancă, fost diplomat sovietic, să ajungă în Parlamentul European.

Politicianul în vârstă de 55 de ani a fost, în perioada mai-octombrie 1989, funcționar la ambasada URSS la București, în calitate de secretar secund.

A avut o carieră lungă în diplomație, fiind ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, între 1993 și 1997. Iurie Leancă a mai fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dar și ministru al afacerilor externe și integrării europene în Guvernul moldovean.

A fost premier al țării aproape doi ani (2013-2015).

Vestea includerii lui Leancă pe lista Pro România pe lista pentru Parlamentul European a fost anunțată chiar de Victor Ponta.

Acesta a comentat și starea lui Mihai Tudose, fostul premier al României, care a suferit un infarct miocardic.

„Din fericire, Mihai se simte foarte bine şi sunt convins că va fi foarte repede alături de noi, în campanie, în bătăliile pe care le avem. Nu stă nimeni la căpătâiul lui. Știţi că unii mint atât de mult încât la un moment dat minciunile lor devin subiect de folclor, cu căpătâiul. E bine, e în spital şi foarte curând va fi alături de noi”, a spus Ponta, miercuri, într-o conferinţă de presă.