Victor Ponta a plagiat. Se cere retragerea titlului de doctor

Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a anunțat că fostul premier Victor Ponta a plagiat lucrarea sa de doctorat.

CNATDCU urmează să-i ceară ministrului Educației să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, obținut în iulie 2003 cu teza intitulată „Curtea Penală Internațională”, la Facultatea de Drept a Universității din București.

„Dacă lucrurile vor merge normal, ministrul urmează să retragă teza de doctorat”, a declarat, după această ședință, Viorel Barbu, președintele CNATDCU.

Victor Ponta va avea la dispoziție zece zile să facă contestație la decizia Consiliului.

Acuzații de plagiat au apărut în ceea ce privește lucrarea de doctorat a lui Ponta au apărut pentru prima dată pe 18 iunie 2012, în ediția online a revistei Nature. CNATDCU a analizat lucrarea, iar pe 29 iunie 2012 a dat o primă decizie în care se preciza faptul că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

Apoi, pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universității București a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Potrivit reprezentanților comisiei, Ponta a plagiat intenționat și s-au găsit pasaje copiate în 115 pagini.

În 29 iulie 2012, membri ai comunității academice, din universitățile București, Cluj și din străinătate, au semnat o scrisoare deschisă, prin care susțin deciziile comisiilor care au dat verdictele de plagiat în cazul Ponta, și în care îl acuză pe primul ministru de utilizarea aparatului guvernului și a unor tertipuri procedurale, pentru a mușamaliza un fapt evident: plagiatul său.

Îndrumătorul științific al lui Victor Ponta pentru această teză de doctorat a fost Adrian Năstase, care în 2003 era prim ministru al României.

giphy

 

giphy (1)