Vicepreședinte PSD: Nu e lovitură de stat, nu organizăm contramanifestații

Foto: Andreea Dogar
Foto: Andreea Dogar

Primarul Iașului, Mihai Chirica, vicepreședinte PSD, a făcut o declarație care contrazice teoriile avansate de președintele partidului, Liviu Dragnea, cu privire la protestul de aseară, la care au participat aproape 30.000 de oameni în Capitală și mii în mai multe orașe din țară.

„Nu cred că asistăm neapărat la o lovitură de stat. O lovitură de stat, în primul rând, se programează de cei care vor să preia puterea. În momentul de față, nu s-a arătat neapărat o structură care vrea să ia puterea. Prin urmare, e un val de emoție”, a declarat vicepreședintele PSD Mihai Chirica, pentru jurnaliștii de la RFI.

Chirica a mai adăugat, tot la RFI, că prezența președintelui Klaus Iohannis la protest „nu a fost potrivită, pentru că nu putea aduce un element de discuție între să spunem tabere, dacă putem vorbi despre tabere, ci dimpotrivă, a incitat o parte dintre manifestanți, astfel încât pe acest fond nu se poate ajunge la o exprimare reală a unei democrații”.

Vicepreședintele PSD a mai spus că partidul din care face parte nu va organiza contramanifestații.

Despre cele două proiecte ale Guvernului, grațierea și moficare Codului Penal, Chirica a spus că „trebuie făcută o analiză cât se poate de rațională, pentru că nu România a inventat legea amnistiei(…), trebuie văzut până unde, dacă este imperios necesar și dacă trebuie adoptată soluția aceasta sau una care să împace spiritele”.

Liviu Dragnea a postat aseară pe Facebook un mesaj în care caracterizează protestul de aseară ca fiind o „nouă mineriadă” și „un început de lovitură de stat”.

„M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept.

Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date.

E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituții fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese.

Am spus în campanie că vreau ca românii să trăiască liberi în țara lor, fără teama că sunt ascultați, urmăriți, hăituiți, șantajați și nedreptățiți. Nu-mi iau cuvintele înapoi. Susțin acțiunile împotriva corupției, dar împotriva adevăratei corupții”, a spus Liviu Dragnea, pe pagina sa de Facebook. 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.