Viața în cel mai mic sat din România. Are un singur copil și 25 de case

FOTO: lapus.culturamm.ro
FOTO: lapus.culturamm.ro

Cel mai mic sat din România are mai puțin de 40 de locuitori și se află în Maramureș, la aproximativ 50 de kilometri de Baia Mare. Are 25 de case și un singur copil, potrivit Digi24.

La biserica de lemn din sat, care este este pe lista monumentelor istorice, preotul vine cam o dată la trei săptămâni. Școala nu mai este deschisă de un deceniu și nu este aici niciun magazin alimentar.

De aproximativ un an, până în Jugăstreni a ajuns și asfaltul, iar cei care au mașini merg până la oraș să-și mai cumpere diverse lucruri. Însă, cei mai mulți dintre locuitori trăiesc din ce produc din agricultură.

Potrivit lapus.culturamm.ro, Așezarea este atestată documentar în 1603 și a avut mai multe denumiri până la 1800, când a fost redenumit Jugăstreni.

Numele satului provine, probabil, de la arborele numit jugastrucare crește și astăzi în pădurile din împrejurimi. Satul a aparţinut de domeniul Cetăţii Chioarului, până la distrugerea acesteia de către austrieci (1718).

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Jugăstreni a fost construită între anii 1846-1866. De ridicarea bisericii este legat numele meşterului lemnar Horţa, meşter cunoscut în zona Lăpuşului în perioada respectivă.

Zona este deosebit de pitorească, cu numeroase atracții naturale: izvoare, păduri întinse de fag, stejar și brad.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.