Viața după inundații: Bătrânii de 80 de ani muncesc, tinerii stau și se uită

FOTO: distel2610/Pixabay.com
FOTO: distel2610/Pixabay.com

Angajații Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) au intervenit zilele acestea în mai multe județe în care au avut loc inundații din cauza ploilor abundente.

Într-o intervenție la Digi24, șeful DSU, Raed Arafat, a criticat atitudinea unora dintre sinistrați. Acesta a văzut la Vâlcea, după inundații, bătrâni care își curățau singuri casele, în ce tinerii stăteau și se uitau.

„Chiar unuia dintre ei i-am zis că, totuşi, ar fi bine să ajute pompierii. Dacă pompierii lucrează la ei în casă ar trebui să lucreze şi ei. Au trecut la treabă. Nu ştiu cât timp au lucrat alături de pompieri, dar lucrurile diferă de la un loc la altul şi de la om la om. Am văzut oameni la 70-80 de ani lucrând alături de pompieri.

Diferenţa e de educaţie şi de experienţă. Cei care sunt bătrâni sunt obişnuiţi să-şi facă treaba singuri. Nu se aşteptau să vină pompierii să-i ajute. Alţii mai tineri aşteaptă ca totul să fie servit pe tavă şi ei să nu facă Nimic. E o atitudine greşită”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

În ultimele două zile a fost avertizare de cod roșu de inundații în județele Vâlcea, Gorj și Argeș. Au început să apară probleme de săptămâna trecută în comuna Alunu din județul Vâlcea. Aici 10 case au fost distruse, după ce ploile abundente au provocat alunecarea unei halde de steril.

De asemenea, în urma precipitațiilor, râul Olteț a ieșit din matcă. În urmă cu câteva luni, autoritățile au început să amenajeze albia, însă lucrările au fost abandonate.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru următoarele 15 zile din luna iulie. În unele regiuni vremea va fi destul de ploioasă, cu precipitații aproape în fiecare zi, iar temperaturile minime vor ajunge până la 13-14 grade. Întreaga prognoză meteo pentru următoarele 15 zile o găsiți – AICI.

FOTO: distel2610/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.