Vești proaste pentru creditele cu IRCC, mai bune pentru cele cu ROBOR

FOTO; geralt/Pixabay.com
FOTO; geralt/Pixabay.com

Cei care au credite care au dobândă calculată în funcție de indicele IRCC trebuie să se aștepte la o nouă creștere. Dacă de la 1 ianuarie IRCC a crescut la 5,7%, analiștii cred că din aprilie indicele va depăși 6%. Asta va însemna, automat, o creștere semnificativă a ratelor pentru sute de mii de români.

Cei care au ratele raportate la indicele ROBOR se pot bucura cel puțin de o stagnare. „Cei care au ROBOR, în mod normal ar trebui să fi văzut maximele.

Dar nu știm ce se va întâmpla cu inflația, scade sau nu scade”, a declarat economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, pentru Observatornews.ro.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei, a scăzut, joi, la 7,25%, de la 7,27% pe an. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 7,54%, iar ROBOR la 12 luni a coborât la 7,90% pe an, de la 7,92%.

Specialiștii Băncii Naționale Române se așteaptă ca rata anuală a inflației să scadă, probabil, în trimestrul I al acestui an. O coborâre mai consistent, care va duce inflația la o cifră, ar putea apărea în trimestrul al III-lea al acestui an.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.