Vești extraordinare pentru bolnavii de Alzheimer

Oamenii de știință de la o cunoscută universitate din Statele Unite au ajuns la o concluzie uimitoare în ceea ce privește amintirile pierdute ale bolnavilor de Alzheimer și susțin că pot fi recuperate.

Autorii studiului realizat în California au dezvoltat o nouă metodă cu ajutorul căreia pacienților diagnosticați cu maladia Alzheimer într-un stadiu incipient le va fi inversat procesul de degradare cerebrală.

Simptomele maladiei sunt numeroase:

  • Tulburări de memorie: dificultatea de a-și reaminti informații anterior învățate și imposibilitatea de a acumula informații noi. Primele care se pierd sunt evenimentele recente, în timp ce amintirile vechi pot fi conservate.
  • Tulburări de vorbire: bolnavul nu își mai găsește cuvintele, chiar pentru noțiuni simple.
  • Incapacitatea de a efectua diferite activități motorii coordonate: bolnavul „nu mai știe” cum să se îmbrace adecvat, cum se descuie ușa cu cheia etc.
  • Imposibilitatea de a recunoaște, identifica și denumi obiecte uzuale.
  • Tulburări ale funcțiilor de organizare a activităților zilnice, incapacitatea de a lua decizii.
  • Probleme legate de gândirea abstractă, tulburări de calcul, dezorientare temporală și spațială, pierderea inițiativelor.
  • False recunoașteri: la început, dificultate în recunoașterea fizionimiilor cunoscute, urmată de identificări eronate, care pot provoca stări de anxietate (wikipedia.org).

Timp de decenii, cei mai mulţi dintre experţii în ştiinţe neuronale au crezut că amintirile sunt depozitate în sinapse – conexiunile dintre celulele creierului, denumite neuroni – iar acestea sunt distruse de maladia Alzheimer.

„Memoria pe termen lung nu este depozitată în sinapse”, a declarat David Glanzman, autorul studiului, profesor de biologie integrată, fiziologie şi neurobiologie la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).

Bolnavii de Alzheimer într-un stadiu incipient  și-ar putea recupera amintirile

„Aceasta pare o idee radicală, însă noile descoperiri indică această direcţie. Sistemul nervos pare să fie capabil să regenereze conexiunile sinaptice pierdute. Dacă poţi să restaurezi conexiunile sinaptice, memoria îţi va reveni. Nu va fi uşor, dar eu cred că acest lucru este posibil”, a adăugat savantul american.

David Glanzman este optimist în ceea ce privește reușita descoperirii sale și crede că amintirile pierdute vor putea fi recuperate.

„Atât timp cât neuronii sunt încă vii, memoria va rămâne acolo, iar acest fapt înseamnă că oamenii vor putea să recupereze unele dintre amintirile pierdute, dacă se află în primele stadii ale maladiei Alzheimer”, a adăugat cercetătorul american.

Studiul a fost dezvoltat într-o primă fază pe o specie marină de melci și au fost analizate procesele de învățare și de memorare ale acestor viețuitoare, informează The Telegraph. Pentru că aceștia prezintă o reacție de retragere a branhiilor atunci când sunt în pericol, oamenii de ştiinţă au fost interesaţi de reflexul de retragere şi de neuronii senzitivi şi motorii care produc acest reflex și le-au aplicat mai multe șocuri electrice de intensitate slabă, iar reflexul de retragere al melcilor a fost vizibil îmbunătățit.

După ce le-a fost ştearsă memoria, cercetătorii au repetat experimentul pe acei melci şi le-au aplicat apoi un număr mic de şocuri electrice la nivelul cozii. Spre surprinderea lor, amintirile acestora, pe care savanţii le credeau complet şterse, au reapărut.

Studiul a apărut în jurnalul eLife, unul dintre cele mai apreciate jurnale de știință din întreaga lume.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe
 pagina noastră de Facebook.