Cei care au achitat timbrul de mediu, pot în acest moment să ceară în instanţă restituirea banilor, pentru că a fost declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiţie.
Taxa auto, care a fost modificată de trei ori de la introducerea ei, în 2007, s-a dovedit a fi ineficientă în atingerea scopului ei, acela de a reduce importul de mașini second hand în România.
Cu toate că statul român încasează peste 600 de milioane de lei din această taxă, ea a fost declarată ilegală de Curtea Europeană de Justiție.
Astfel, potrivit avocatului Marius Colțuc, citat de Digi 24: „instanțele sunt obligate să respecte deciziile date de CE, iar guvernul, dacă nu respectă și nu modifică legea, atunci suntem pasibili de o procedură de infringement”.
Numeroși șoferi au decis să dea în judecată statul român și să își recupereze banii din timbru de mediu.
Timbrul de mediu este, de multe ori, mai mare decât prețul mașinii cumpărate. Autoritățile române caută acum un substitut al taxei, fie printr-o cotă din prețul combustibilului sau prin impozitarea autovehicului în funcție de norma de poluare a acestuia.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: