Vești bune pentru românii care vor să adopte un copil. Concediu de acomodare de până la un an

Un proiect de lege de acordare a unui concediu de până la un an de zile a fost deja adoptat în Senat, iar mâine va fi pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este for decizional în aprobarea acestuia.

Proiectul a fost elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie și are ca scop simplificarea procedurii de adopție, cât și a întregului sistem.

În cadrul actului normativ este prevăzut acordarea unui concediu de acomodare cu o durată de cel mult un an de zile, dar și a unei indemnizații lunare pe întreaga perioadă a încredințării copilului în vederea adopției. Indemnizația este egală cu media veniturilor nete realizate în precedentele 12 luni de la pronunțarea hotărârii prin care s-a dispus încreințarea.

Noua versiune a legii, care va fi votată mâine de deputați, prelungește concediul de acomodare de la cel mult trei luni la un an, ”care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară”, scrie Digi 24.

Scopul amendamentului este de a ”facilita adaptarea copilului în noua familie și de a dezvolta atașamentul reciproc”.

Pe perioada concediului persoana îndreptăţită beneficiază de plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate.

Recomandările GreatNews: