Vești bune pentru românii care au credite în lei

FOTO: GreatNews lei bani leu
FOTO: GreatNews

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a anunțat că menține rata dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an. Această dobândă reprezintă un element de referință pentru bănci în cazul împrumuturilor acordate, respectiv pentru ROBOR și dobânda interbancară.

BNR a mai decis și menținerea la 1,50% pe an a ratei dobânzilor pentru facilitatea de depozit și la 3,50% pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare. De asemenea, s-a mai decis și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și valută ale instituțiilor de credit.

Potrivit datelor transmise de BNR, la începutul acestei săptămâni, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 3,26%, de la 3,29%.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 3,49%, de la 3,50%.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a coborât la 3,56%, de la 3,58%.

De asemenea, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 3,61%, de la 3,64% luni.

ROBOR-ul este rata medie a dobânzii la care băncile din România se împrumută între ele în lei. Acesta se stabilește zilnic și sunt luate în calcul în media aritmetică cotațiile a zece bănci selectate de BNR.

În cadrul evenimentului Banking COmpliance Summit, care a avut loc la sfârșitul anului trecut, guvernatorul Băncii Naționale a României a declarat că ROBOR-ul a devenit o nouă vedetă care domină dezbaterea publică de un an, menționând că inițial a crezut că a scăpat de obsesia cursului de schimb valutar.

„În mod normal, aş fi terminat aici. Dar sunt importante chestiunile de colaborare dintre Banca Naţională şi industria bancară. Colaborarea e legată chiar de compliance şi aş discuta-o în contextul acestei noi vedete care domină, de un an de zile, o parte din dezbaterea publică – dobânda ROBOR.

Când a apărut, am răsuflat uşurat că scăpăm de obsesia cursului, dar, după un an, de la curs s-a ajuns la obsesia ROBOR. Ce probleme avem aici? În primul rând, ROBOR este un produs al dumneavoastră, al pieţei, care a ajuns o problemă a noastră, a Băncii Naţionale. Noi îl calculăm (ca să-i dăm credibilitate), pe baza unui regulament de piaţă aprobat de BNR, dar cu datele dumneavoastră.

La fel procedăm şi cu cursul – Cursul pieţei valutare de la Bucureşti calculat de Banca Naţională a rămas Cursul Băncii Naţionale. Şi mai auzi: „Banca Naţională a cotat…” – sunt 20 de ani de când tot spunem că BNR nu cotează nicio monedă, cel mult intervine pe piaţă, dumneavoastră cotaţi, faceţi tranzacţii”, a declarat Mugur Isărescu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.