Vești bune pentru cei interesați de Programul Rabla

Rabla 2020
Programul Rabla. Foto: Pixabay

Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu va fi suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei pentru partea a doua a Programului „Rabla Clasic”. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că bugetul va fi aprobat săptămâna viitoare, iar în perioada următoare vor fi activate primele de casare.

„Rabla este cel mai longeviv program guvernamental şi de fiecare dată am încercat că îmbunătăţim condiţiile de acordare a tichetelor. Întotdeauna suma este insuficientă. România accesează proiectul foarte repede.

În prima parte a anului, când am aprobat bugetul, am alocat suma de 130 de milioane de lei pentru persoane fizice şi 20 de milioane de lei pentru persoane juridice.

Ea a fost foarte repede epuizată. Sunt deja introduse pe piaţă 21.000 de maşini noi, care se produc aici, în România, şi acum s-a luat decizia să suplimentăm bugetul AFM cu o sumă de 200 de milioane de lei pentru aproximativ 30.000 de maşini.

Sunt maşini noi, care într-adevăr, din toate punctele de vedere, ne asigură şi calitatea aerului şi siguranţa în circulaţie”, a declarat Gavrilescu, la Antena 3.

Graţiela Gavrilescu a subliniat că aceste prime de casare au o valoare de 6.500 de lei şi se acordă proprietarilor de maşini mai vechi de 8 ani, care vor să achiziţioneze autoturisme noi.

„Dacă o persoană fizică vrea să beneficieze de aceste tichete, va accesa programul. Este vorba despre cei care au maşini mai vechi de opt ani, au o primă de casare de 6.500 de lei şi ştiţi foarte bine că nu ai posibilitatea să te duci să cumperi dacă nu ai depus şi o astfel de maşină mai veche de 8 ani.

Maşina imediat se accesează în sistemul electronic al AFM. Te duci, bineînţeles îţi casezi maşina, o dai la REMAT, după care te duci în paralel şi îţi înscrii dorinţa de achiziţionare a unei maşini la un dealer auto.

Statul dă o primă de casare pentru o maşină mai veche de 8 ani, de 6.500 de lei, la care se poate adăuga o sumă de 1.000 de lei pentru o maşină care are o normă de poluare de 100 grame/CO2 şi bineînţeles pentru cele hibrid încă 1.700 de lei.

În acelaşi timp, să nu uităm şi aşa numitul Program „Rabla Plus” care a însemnat o primă de 10.000 de euro ecobonus pentru achiziţionarea unor maşini 100% electrice.

Deja, până la ora actuală sunt introduse cereri pentru circa 500 de maşini electrice şi aproximativ diferenţa până la 1.000 de maşini hibrid şi hibrid plug-in”, a precizat ministrul Mediului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.