Vești bune de pe frontul tratamentului pentru COVID-19: A fost identificat anticorpul care împiedică infecția respiratorie

Foto: Pixabay

Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Erasmus Medical Centre și Habour BioMed au identificat un anticorp uman care împiedică virusul SARS-CoV-2 să infecteze culturile de celule.

Acesta este primul pas pentru dezvoltarea unui tratament pentru COVID-19, scrie revista Nature Communications.

Descoperirea oamenilor de știință de la Universitatea din Utrecht, Olanda, a fost făcută după continuarea unor studii ce au vizat infecția cu SARS-CoV, virus apărut în 2002.

„Utilizând această colecţie de anticorpi împotriva SARS-CoV, am identificat unul care neutralizează infectarea culturilor de celule cu SARS-CoV-2. Acest anticorp neutralizator are capacitatea de a altera cursul infecţiei în gazda infectată, sprijină eliminarea virusului sau protejează o persoană expusă la acest virus pentru a nu se infecta”, a declarat Berend-Jan Bosch, unul dintre coordonatorii studiului.

Anticorpii umani identificați de cercetători au capacitatea de a opri și alte boli ce pot apărea pe viitor și care sunt provocate de coronavirusuri.

„Această descoperire aduce o bază solidă de cercetare suplimentară pentru a studia caracteristicile acestui anticorp şi a dezvolta posibile tratamente împotriva COVID-19”, a declarat și Frank Grosveld, unul dintre autorii studiului.

Faptul că anticorpul util în lupta cu COVID-19 este de natură umană reprezintă o veste excelentă. Anticorpii terapeutici convenționali sunt dezvoltați la alte specii, iar apoi expuși unor tratamente speciale pentru a fi folosiți și în corpul uman.