Veste bună: Bursele europene sunt în creștere

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Principalele burse europene și-au revenit luni, în contextul în care scăderea deceselor provocate de coronavirus în Franța, Italia și Spania a dat naștere la speranță că măsurile de carantină încep să dea rezultate.

În jurul orei 07.07 GM, indicele pan-european STOXX 600 era în creştere cu 2,9%, după ce vineri a încheiat a şasea săptămână de declin din cauza crizei sanitare care a paralizat activitatea economică. Indicele FTSE al bursei de la Londra era în creştere cu 3,2% iar indicele DAX al bursei de la Frankfurt afişa o creştere de 4%.

Indicii principali ai bursele din Italia şi Franţa au înregistrat creşteri de 3,5% respectiv 3,4% după ce duminică Italia a raportat cel mai mic număr de decese din cauza coronavirusului din ultimele două săptămâni, iar numărul de decese din Franţa a scăzut şi el iar internările la terapie intensivă au încetinit.

Analiștii spun că este o stabilizare fragilă, însă, chiar și așa, este binevenită în contextul actual.

Mai trebuie precizat că marile companii ale căror acţiuni sunt incluse în indicele STOXX 600 au pierdut peste 3.000 de miliarde de dolari din valoarea lor de piaţă începând din luna februarie, în condiţiile în care paralizarea activităţii economice a adus multe sectoare în pragul colapsului, forţând companiile să suspende plata dividendelor şi programele de răscumpărări de acţiuni pentru a-şi păstra lichidităţile.