Vela explică protocolul cu BOR: „De Înviere ar fi ieșit foarte mulți. Era imposibil să fie opriți toți”

Marcel Vela. Foto: Gov.ro

După ce în presă au apărut informații potrivit cărora președintele României, Klaus Iohannis, este nemulțumit de protocolul semnat de Ministerul Afacerilor Interne cu Biserica Ortodoxă Română pentru împărțirea luminii de Paști, ministrul de Interne Marcel Vela a declarat că astfel de informații reprezintă „fake news”.

Marcel Vela a declarat la postul de televiziune Digi24 că înainte de a lua această decizie l-a informat atât pe premierul Ludovic Orban, cât și pe președintele Klaus Iohannis.

„Deci este un fake news că lumea [președintele – n.r.] este nemulțumită și că ne întâlnim pe acest subiect la Cotroceni”, a declarat Vela.

Miniștrii cabinetului Orban și președintele Klaus Iohannis se întâlnesc de la ora 12.30 la Palatul Cotroceni, iar președintele va susține o declarație de presă atât la începutul ședinței, cât și la finalul acesteia.

Marcel Vela a declarat că nu există nicio dispută între președinte și Guvern și că se vor face analize despre ce e de făcut în continuare pe perioada stării de urgență.

„Domnul președinte a fost de acord cu orice măsură care poate opri răspândirea coronavirusului. Dacă nu am fi luat această decizie, în noaptea de Înviere, la toate bisericile, ar fi ieșit foarte mulți oameni. Era imposibil ca ei toți să poată fi opriți”, a mai comentat Marcel Vela.

Ministrul de Interne a mai spus că dacă s-ar fi mers pe varianta de a-i opri pe credincioși, s-ar fi înregistrat foarte multe conflicte cu forțele de ordine.

El a reiterat că sâmbătă credincioșii nu vor merge la biserică, și că lumina sfântă le va fi adusă de preoți, voluntari sau angajați ai Ministerului de Interne.

„Lumea nu vine la biserică”, a repetat Vela.

În ceea ce privește împărțirea pâinii cu vin sfințite, el a spus că aceasta va fi împărțită în zilele de vineri și sâmbătă, între orele 7 – 17.

„Cei care au peste 65 de ani le primesc acasă. Cei sub 65 le pot ridica din fața bisericii, ca la magazin”, a explicat el.

Marcel Vela s-a arătat încrezător că oamenii nu se vor înghesui deoarece vor fi voluntari și forțe de ordine prezente. El a spus că se va sta la coadă, oamenii nu se vor înghesui, vor primi pâinea cu vin în pahare sigilate, iar preoții vor purta mască și mănuși.

„E o organizare mai bună decât la magazine”, s-a arătat încrezător Marcel Vela.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.