Vehiculele care ar putea circula fără ITP

FOTO: kurtbecker1/Pixabay.com
FOTO: kurtbecker1/Pixabay.com

Deputatul PSD Necula Iftimie a depus la Senat o propunere de modificare a legii astfel încât unele vehicule să nu aibă nevoie de ITP pentru a circula.

Parlamentarul cere ca mașinile cu o viteză maximă care nu depășește 25 km/h să nu aibă nevoie de inspecția tehnică periodică. Sunt vizate tractoarele.

„Prin această propunere legislativă, pentru a facilita efectuarea lucrărilor la timp în agricultura României, înlăturăm o nedreptate juridică în sensul scutirii de la efectuarea inspecției tehnice periodice a tractoarelor agricole folosite în exploatările agricole, care sunt înregistrate la primărie.

Față de cele prezentate, am inițiat propunerea legislativă anexată, pe care o supunem spre aprobare Parlamentului în procedură de urgență”, arată în expunerea de motive, deputatul Neculai Iftimie.

Începând cu 20 mai, polițiștii vor reține talonul și plăcuțele cu numerele de înmatriculare și vă vor amenda dacă sunteți prinși pe stradă cu o mașină care are Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată. Mai mult, mașina rămâne pe loc și nu o puteți ridica decât pe platformă sau împinsă.

Anul trecut, reprezentanții Registrului Auto Român au propus ca ITP să fie efectuat la 1 an pentru autoturismele începând cu vechimea de la 12 ani.

RAR spune că a efectuat o serie de statistici în urma cărora a reieșit că vârsta medie a vehiculelor ce compun acest parc activ se situează pe un trend crescător începând încă din anul 2009, când această valoare era de 8,63 ani, ajungând anul trecut la valoarea de 12,06 ani.

„Conform datelor furnizate de analizele statistice realizate de RAR ulterior activităţilor de Control Tehnic în Trafic (CTT) şi Supraveghere a staţiilor autorizate de ITP, acest prag de aproximativ 12 ani vechime este cel de la care vehiculele analizate înregistrează procente de neconformitate mai mari decât procentul mediu calculat”, mai precizează cei de la RAR.

FOTO: kurtbecker1/Pixabay.com