Vasile Mureşan, pictorul străzii

murivale
Vasile Mureşan „Murivale”. Foto: shatenne.wordpress.com

Artistul român Vasile Mureşan, cunoscut ca Murivale, consideră că arta aparţine străzii, că locul artei este pe stradă. Pictorul cu barbă albă poate fi adesea văzut odihnindu-se chiar lângă operele pe care le aşază pe asfalt şi faţadele unor clădiri părăsite.

Pictorul, în vârstă de 56 de ani, este originar din Bistriţa, dar cele mai multe dintre operele sale sunt pictate pe trotuarele din Bucureşti. Pictează cu entuziasm şi pricepere peisaje din Monaco, străzi din Paris, dar şi secvenţe din viaţa urbană românească.

Companioni îi sunt cinci câini, care adeseori adorm chiar pe operele pictorului. Viaţa şi arta compun un întreg, spune Murivale într-o scurtă discuţie cu un reporter Associated Press, iar imaginea unuia dintre câinii săi stând pe o pictură care prezintă un câine comunitar susţine perfect vorbele artistului.

murivale_2
Pictorul român Vasile Mureşan „Murivale”, tolănit pe una dintre operele sale. Foto: realitatea.net

Născut la Arcalia, în judeţul Bistriţa Năsăud, la 1 aprilie 1957, Vasile Mureşan – Murivale este absolvent al Academiei de Artă „Luceafărul” din Bucureşti, secţia pictură şi membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii pozitive de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.