Vara se numără berzele. O aplicație face recensământul acestor păsări migratoare din România

O aplicație pentru mobil ajută la numărarea berzelor din România. Foto: dolce_evita / Flickr
O aplicație pentru mobil ajută la numărarea berzelor din România. Foto: dolce_evita / Flickr

Societatea Ornitologică Română a lansat o aplicație cu ajutorul căreia încearcă să numere berzele din țară.

Proiectul pilot, realizat cu ajutorul furnizorului de energie electrică Enel, va funcționa în lunile iulie și august 2017. Aplicația ”Uite Barza” este unică în Europa, fiind disponibilă pentru toți utilizatorii de smartphone care vor să se implice activ în protejarea berzelor.

Scopul inițiativei este realizarea unui recensământ corect al acestei specii protejate.

„Primul pas este identificarea numărului de perechi care au cuiburi și numărul puilor. Sperăm să adunăm date riguroase despre numărul cuiburilor cu berze din România, cu ajutorul specialiștilor Enel de pe teren, dar și cu sprijinul publicului care va folosi aplicația”, se menționează într-un comunicat al Societății Orintologice din România.

”Dorim să identificăm zonele cu risc de șocuri electrice pentru berze, astfel încât atât păsările, cât și rețeaua electrică să fie protejate”, se mai precizează în document.

Berzele folosesc, de obicei, stâlpii de electricitate drept cuib. Populația estimată a acestor păsări este de 5.000 de perechi în România și peste 200.000 în Europa.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă cu un Like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.