Vara lui 2020, cea mai călduroasă din istorie. Temperaturi-record în toată Emisfera Nordică

Foto: Pixabay

Emisfera Nordică a Pământului a trecut prin cea mai călduroasă vară din istorie, potrivit meteorologilor americani de la NOAA.

Agenția guvernamentală din SUA a descoperit, scrie Euronews, că în cele trei luni de vară (n.r. iunie, iulie și august) temperaturile au fost cu aproape un grad Celsius peste media secolului XX.

Diferența de 0,92 grade Celsius propulsează vara anului 2020 pe primul loc al celor mai călduroase din istorie, depășindu-le pe cele din 2019 și 2016.

August a fost o lună deosebit de călduroasă pentru Emisfera Nordică, temperaturile medii fiind cu 1,19 grade Celsius mai mari decât media secolului trecut.

În cei 142 de ani de când este ținută evidența temperaturilor, luna august a acestui an a fost a doua cea mai călduroasă, după cea din 2016.

Vara lui 2020, cea mai călduroasă din istorie. Foto: NOAA

Oamenii de știință se așteaptă ca anul 2020 să fie printre cele mai căldurose din istorie pentru Europa, Asia și Marea Caraibelor, unde media temperaturilor pentru primele opt luni ale anului curent este cea mai mare din istorie.

Mai mult, temperaturile medii sunt cu multe grade peste media acestei perioade.

Întinderile de gheață de la Polul Nord sunt mai mici cu aproape 30% față de media anilor 1981-2010. Ieri, cercetătorii danezi au anunțat că o secțiune de 113 kilometri pătrați s-a desprins de ultima calotă glaciară din zona Arctică.

Această regiune s-a încălzit cu aproape 3 grade Celsius față de anul 1980, iar în ultimii doi ani au fost înregistrate temperaturi record.

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.