Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, a fost trimis în judecată

valeriu zgonea
Valeriu Zgonea, în perioada în care era membru PSD. Foto: Wikimedia Commons

Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților din partea PSD, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență.

Mai exact, pe când era președinte al Camerei Deputaților, el i-a promis unui consilier județean că va interveni pentru ca o rudă a acestuia să obțină o funcție importantă într-un minister.

Valeriu Zgonea se află acum sub control judiciar.

„În perioada cu iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii susțin că pentru serviciile sale Valeriu Zgonea a primit servicii în valoare de peste 62.000 de lei.

„Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna. La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu”, continuă comunicatul DNA.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Valeriu Zgonea, persoana respectivă a fost numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Dobrică Dumitru, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004-decembrie 2013 și administrator/acționar al unei societăți comerciale, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de menținere a măsurii controlului judiciar.

Valeriu Zgonea a fost președinte al Camerei Deputaților în perioada 2012-2016. În aprilie 2016 a fost exlus din PSD în urma declarațiilor făcute împotriva lui Liviu Dragnea.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.