Valeriu Gheorghiță: ”Este posibil să fie nevoie de o a treia doză de vaccin”

Valeriu Gheorghiță FOTO: gov.ro
Valeriu Gheorghiță FOTO: gov.ro

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat că pentru imunizarea în fața noilor tulpini ale virusului ar putea fi nevoie de ”o a treia doză cu vaccinul adaptat”.

”În opinia noastră, probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”, a declarat Gheorghiță la Antena3.

”Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul poplaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a adăugat șeful campaniei naționale de vaccinare.

Gheorghiță a mai spus că infectările după vaccin apar pentru că nu există încă un ser cu o eficacitate de 100% în fața virusului.

”Sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a mai completat Valeriu Gheorghiţă, care spune că nu se va ajunge la imunizarea anuală împotriva noului coronavirus, dar că este ”obligatoriu” să vaccinăm peste 100.000 de persoane pe zi pentru a obține pragul de imunitate colectivă.

”În 13 aprilie vom deschide aproximativ 125 – 130 de noi cabinete de vaccinare, iar din 6 aprilie vom creşte capacitatea de vaccinare de la 60 de persoane pe cabinet la 90 de persoane”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

El crede că până în luna iulie numărul românilor vaccinați ar trebui să ajungă la 7 milioane.