Valeriu Gheorghiță: ”Anticipăm că într-o lună va crește dorința de vaccinare”

Medicul Valeriu Gheorghiță. Foto: Spitalul Militar Central Carol Davila

Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, recunoaște că România este unul dintre statele care are grad mic de vaccinare, dar rămâne optimist.

„Nu se pune problema ca vaccinarea să devină obligatorie. Acum, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Numărul celor care doresc să se imunizeze e în scădere acum, dar anticipăm ca într-o lună, va crește”, a declarat Gheorghiță.

„Vorbim de o pandemie de mai mult de un an, moment în care bună parte dintre persoanele care au trecut prin boală sunt în afara perioadei de protecție”, a mai atras atenția medicul la Digi24.

„Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

”Este important să accelerăm în mod echitabil campaniile de vaccinare la nivelul tuturor ţărilor pentru că în felul acesta reducem probabilitatea de selectare a noi variante virale. Strategia, în momentul de faţă, este să creştem numărul celor care se vaccinează cu o primă schemă completă, în felul acesta scădem circulaţia virusului şi cu siguranţă vom avea un control bun din punct de vedere al pandemiei”, a completat Gheorghiţă pentru sursa citată.

În ultimele săptămâni, numărul dozelor administrate zilnic în România a fost de aproximativ 25.000, mult sub capacitatea de imunizare a țării.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.