Valeriu Gheorghiță: 9 din 10 cazuri de Covid-19 vor fi cu tulpina Delta

mască de față coronavirus
În multe țări din lume oamenii au obosit să respecte restricțiile impuse de autorități. Foto: pisauikan / pixabay.com

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, avertizează în următoarea perioadă va crește numărul de noi infectări cu noua tulpină Delta. Potrivit doctorului, experții europeni estimează că la nivelul continentului, în țările UE, tulpina Delta va fi responsabilă și dominantă pentru creșterea cazurilor de COVID-19. În august, 70% din cazuri de infecție vor fi cu această tulpină, iar spre luna septembrie, se va ajunge la 90%.

Cercetătorii spun că varianta Delta se transmite mult mai rapid decât celeleltate tulpine de până acum.

În cadrul cercetărilor se urmăresc trei caracteristici ale mutațiilor coronavirusului: contagiozitatea, gravitatea bolii pe care o provoacă și capacitatea de a ocoli protecția vaccinurilor.

„Cel mai mare coşmar al nostru era apariţia unei mutaţii care să prezinte toate cele trei catacteristici. Iar aceasta le are pe toate. Este înfricoşător”, a declarat dr. Bob Wachter, specialistul care conduce Departamentul de Medicină de la University of California, din San Francisco. Potrivit dr. Wachter, mutaţiile anterioare aveau maximum două din aceste caracteristici.

„Delta este o variantă supercontagioasă, cea mai rea versiune a virusului pe care am văzut-o” , a scris pe Twitter şi Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute, un institut de cercetare în domeniul geneticii.

Cu toate acestea, oamenii de știință de la Agenția Europeană a Medicamentului spun că din cercetările făcute până acum, tehnologia ARN mesager, folosită în vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, ar fi eficace împotriva variantei indiene.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.