Vâlcov a fost amendat pentru că a jignit un protestatar #rezist

Darius Vâlcov Foto: gov.ro
Darius Vâlcov Foto: gov.ro

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost amendat contravențional de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu suma de 1.000 de lei.

În toamna anului trecut, Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook fișa medicală a unui protestatar #rezist, eliberată de un medic psiholog. Vâlcov l-a numit acesta „sandilău”.

„Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de „sandilău” și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale în valoare de 1.000 lei.

În individualizarea sancțiunii, Colegiul Director a avut în vedere gradul de pericol social al faptei, ce rezultă printre altele, din calitatea de demnitar a părții reclamate, dar și de faptul că, ulterior partea reclamată a șters de pe contul de Facebook afirmațiile discriminatorii”, a transmis CNCD, printr-un comunicat de presă.

Protestatarul, Sandu Matei, a anunțat că îl va acționa în judecată pe Darius Vâlcov. Acesta a explicat că actul publicat de Vâlcov provenea de la o comisie de expertiză și făcea parte dintr-o decizie de pensie.

De asemenea, acesta a depus o plângere penală împotriva lui Vâlcov, îl acuză de comiterea mai multor infracțiuni și îi cere daune de 1 milion de euro.

Darius Vâlcov este acuzat de complicitate la divulgarea secretului profesional, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la divulgarea fără drept a unor informaţii secret de serviciu. Sandu Matei îl mai acuză și de faptul că nu i-a fost respectat dreptul la viaţă intimă şi privată.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.