Valabilitatea permisului de conducere ar putea fi modificată

FOTO: bobtheskate/Pixabay.com
FOTO: bobtheskate/Pixabay.com

Cei cu vârsta sub 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent, potrivit unei propuneri de modificare legislativă. Parlamentarii doresc să extindă valabilitatea acestor documente de la 10 la 15 ani.

De asemenea, șoferii cu vârsta de cel puțin 70 de ani vor trebui să schimbe permisul la fiecare 5 ani, sub rezerva efectuării controalelor medicale obligatorii, în timp ce cei cu vârsta de peste 80 de ani vor fi supuși testelor la fiecare 2 ani.

„Ministerul Afacerilor Interne, la sfârşitul anului 2022, a transmis următorul comunicat: «În urma unei analize efectuate la nivelul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a rezultat că în perioada decembrie 2022 -februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel naţional, aceste documente fiind emise în perioada decembrie 2012 -februarie 2013».

Ce se înţelege din acest comunicat este că urmează o perioadă foarte încărcată din punct de vedere al numărului de persoane care doresc să reînnoiască permisul de conducere.(…)

Anual obţin permis de conducere în jur de 325.000 persoane, ceea ce înseamnă că la cele 450.000 de permise de conducere pe care Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor trebuie să le prelucreze, se mai adaugă un număr aproximativ de 81.000 de permise noi care trebuie să fie prelucrate şi eliberate.

Acest lucru a dus la stres major atât pentru angajaţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor din toată ţara din cauza numărului foarte mare de dosare care trebuie să le prelucreze”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Inițiatorii schimbării legislative propun prelungirea perioadei de valabilitate a permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (autoturisme) de la 10 la 15 ani. Această extindere se va aplica exclusiv șoferilor cu vârsta sub 70 de ani.

În cazul acestora, valabilitatea permiselor se va reduce la 5 ani, fiind necesară trecerea prin examen medical la fiecare 5 ani. În plus, cei cu vârsta de peste 80 de ani vor fi obligați să-și schimbe permisul de conducere, indiferent de categorie, la fiecare 2 ani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.