”Văduva Veselă”, la Cluj. Spectacolul care reușește să aducă ”genuri învechite” în actualitate

Foto: Damian Sebastian Bogdan

După aproape doi ani de pauză, cultura își recâștigă treptat locul în viețile oamenilor, iar entuziasmul este resimțit de ambele părți ale scenei, atât în ceea ce îi privește pe actori, cât și pe spectatori.

Opereta “Văduva Veselă” a înviorat sala de spectacol a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, în data de 30 Martie 2022. Clujenii, însetați de cultură și totodată dornici de revenirea la normalitate, au participat în număr foarte mare.

Tiberius Simu, prezent pe scena Operei în dublă ipostază, de regizor al spectacolului, cât și în rolul personajului principal, Contele Danilo Danilowitsch, se declară mulțumit atât de prestația colegilor lui, cât și de entuziasmul publicului.

Foto: Damian Sebastian Bogdan

„ Pe vremea când a fost premiera operetei “Văduva Veselă” era un fel de … La Măruță”

“Opera și opereta sunt niște genuri considerate de mulți ca fiind învechite.[…] Prin aceste gaguri și prin aducerea în contemporan, este mult mai ușor pentru publicul nu atât de cunoscător să se apropie de genurile acestea. […] Pe vremea când a fost premiera operetei “Văduva Veselă” era un fel de …”La Măruță” […] așa se ducea lumea la operetă, cum se uită acum la “La Măruță”, a declarat Tiberiu Simu.

Foto: Damian Sebastian Bogdan

Actorul Bogdan Bob Rădulescu, de data aceasta în calitate de spectator, s-a declarat surprins de abordarea inedită a regizorului, cu privire la aducerea piesei de operetă în actualitate.

“E foarte fain! […] Au abordat un pic un altfel de a face operetă, mult mai aproape de cotidian, mult mai aproape de contemporan, de vremurile în care trăim. […] Cred mult în chestia asta de echilibru. Nu mă așteptam să văd inserțiile astea, m-au surprins. […] E o încercare îndrăzneață!”, a declarat Bogdan Bob Rădulescu.

Văduva Veselă este o operetă în trei acte, pe un libret de Victor Léon și Leo Stein, după comedia “L’attaché d’ambassade” de Henri Meilhac. Piesa se axează pe povestea de dragoste presărată cu intrigi ambițioase a celor două personaje principale, văduva Hanna și contele Danilo.

Odată cu relaxarea restricțiilor, Opera Națională Română Cluj-Napoca și-a deschis oficial porțile tuturor spectatorilor care doresc să aibă parte de o experiență inedită.

Text: Daria Crișan. Video realizat de studenții Departamentului de Jurnalism și Media Digitală, UBB Cluj, an II: Alina Boboc, Daria Crișan, Diana Daniel, Cristi Lazăr, Rareș Morogan, Ioana Pavel, Irina Șerban