Vaccinul împotriva COVID-19 e posibil să nu funcționeze la persoanele în vârstă

FOTO: Vesna_Pixi/Pixabay.com
FOTO: Vesna_Pixi/Pixabay.com

Viitorul vaccin împotriva COVID-19 e posibil să nu aibă efect în cazul persoanelor în vârstă, cele care au cel mai ridicat risc de a muri din cauza acestei boli, spun cercetătorii britanici, citați de The Guardian.

Declarația vine de la prof. Peter Openshaw, unul dintre cercetătorii grupului de consultare științifică a Parlamentului britanic. Aceasta a mai spus că trebuie luate măsuri pentru protejarea persoanelor vârstnice având în vedere că viitorul vaccin e posibil să nu-i protejeze.

În documentul trimis Camerei Lorzilor se mai spune că vaccinarea trebuie să vizeze anumite grupuri de persoane care să protejeze persoanele cu adevărat vulnerabile.

„Uneori este posibil să protejăm un grup vulnerabil, având în vedere un alt grup și acest lucru, de exemplu, se face în cazul gripei”, a transmis Openshaw, potrivit The Guardian. Cercetătorul a mai spus și că oferind vaccinul antigripal nazal copiilor pentru a nu face forme severe de gripă sunt de fapt protejați vârstnicii care intră în contact cu aceștia.

Și președintele Societății Britanice de Imunologie, Arne Akbar, a spus că „vaccinul îi va ajuta pe cei tineri și asta va fi bine, pentru că aceștia nu îl vor transmite mai departe către persoanele vârstnice”.

Un proiect de vaccin împotriva COVID-19 aflat într-o etapă avansată este cel dezvoltat de Universitatea Oxford. Compania farmaceutică AstraZeneca a început să producă vaccinul, chiar dacă încă nu s-au încheiat testele pe oameni.

Directorul AstraZeneca, Pascal Soriot, a spus că urmează să fie produse 2 miliarde de doze, iar „această decizie vine cu un risc financiar, iar acest risc financiar este ca vaccinul să nu funționeze, în acest caz vom arunca toate materialele și vaccinurile fabricate”.

Dacă funcționează, AstraZeneca a decis ca jumătate din dozele produse să ajungă în țările sărace și cele în curs de dezvoltare.

În cazul unui răspuns pozitiv, compania va încheia parteneriate cu trei mari organizații, dintre care două finanțate de Bill Gates, care să poată asigura o producție de masă a vaccinului.

FOTO: Vesna_Pixi/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.