Vaccinul anticancer va fi testat pe oameni

FOTO: whitesession/Pixabay.com
FOTO: whitesession/Pixabay.com

Cercetătorii de la Universitatea Stanford încep teste pe oameni pentru un vaccin care ar putea fi revoluționar în tratarea cancerului. Până acum, în testele pe șoareci, vaccinul a avut o rată de eficiență de 97%. Două etape de verificare pe oameni vor avea loc anul acesta. Vor participa la studiu 35 de pacienți.

Tratamentul constă în injectarea a două substanțe care stimulează sistemul imunitar să creeze celule care distrug tumorile.

Injectarea unor cantități minuscule de agenți imuno-stimulanți direct în tumorile solide ale șoarecilor elimină toate urmele de cancer din animale, printre care și metastazele îndepărtate și netratate.

Abordarea funcționează pentru numeroase tipuri de cancer, inclusiv cele care apar spontan, potrivit studiului realizat la universitatea americană Stanford.

Cercetătorii cred că aplicarea locală a agenților ar putea duce la o metodă de tratare ieftină și rapidă a cancerului, iar efectele secundare ale acestei terapii sunt mult mai mici decât cele provocate de stimularea întregului sistem imunitar.

„Când folosim acești doi agenți împreună, observăm eliminarea tumorilor din întreg corpul”, a spus Ronald Levy, profesor de oncologie la Stanford. „Această abordare nu solicită activarea întregului sistem imunitar și nici dezvoltarea specifică a unor celule imunitare ale pacientului”, a adăugat cercetătorul.

Unul dintre cei doi agenți este deja aprobat pentru folosire în tratarea oamenilor, în timp ce al doilea este în proces de aprobare, fiind testat deja pe oameni. Un astfel de test a fost demarat în ianuarie pentru pacienții cu limfom.

Levy este un pionier al imunoterapiei, în care studiază felul în care sistemul imunitar poate fi folosit pentru combaterea cancerului. Cercetările sale au dus la dezvoltarea rituximab, unul dintre primii anticorpi aprobați ca tratament anti-cancer pentru oameni.

„Avansul imunoterapiei schimbă felul în care se practică medicina. Abordarea noastră folosește aplicarea unei doze foarte mici a celor doi agenți pentru a stimula celulele imunitare doar în cadrul tumorii. În cazul șoarecilor am observat efecte uluitoare la nivelul întregului corp, inclusiv eliminarea tumorilor din întreg corpul animalului”, a spus doctorul Levy.

„Nu cred că există o limită în ceea ce privește tipul de cancer pe care vom putea să îl tratăm, atât timp cât sistemul imunitar a reușit să se infiltreze în acesta”, a adăugat omul de știință de la Stanford.

FOTO: whitesession/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.