Vaccinul anti-coronavirus de la Pfizer protejează mai bine decât cel anti-gripă. Cât va costa

Vaccin. Foto: Pixabay

Vaccinul anti-coronavirus la care au colaborat Pfizer și BioNTech ar proteja mai bine decât cel anti-gripă.

„Atunci când compania producătoare a anunțat că este eficace în 90 la sută din cazuri înseamnă că dacă vaccinăm populația și o expunem la virus, 90 la sută din populația vaccinată nu va face boala, ceea ce este mai mult chiar decât vaccinul gripal.

Vaccinul gripal ne ajută în proporție de 45-50 la sută, în cazul copiilor mici, și undeva în jur de 60-70 la sută, în cazul adulților și a vârstnicilor. De-asta a și fost un entuziasm deosebit când s-a anunțat acest lucru”, a explicat președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, doctorul Sandra Alexiu, la Digi24.

Comisia Europeană a încheiat un contract cu cele două companii farmaceutice, Pfizer (SUA) și BioNTech (Germania) pentru a achiziționa 300 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului.

„Sunt foarte fericită să anunț înțelegerea încheiată azi cu companiile Pfizer și BioNTech de achiziție a 300 de milioane de doze de vaccin. Cu acest al patrulea contract ne asigurăm un portofoliu solid de vaccinuri-candidat, cele mai multe dintre ele aflate într-o fază avansată de testare. Odată ce vor fi autorizate, vor fi livrate imediat și astfel vom fi mai aproape de o soluție durabilă pentru această pandemie”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, potrivit unui comunicat de presă transmis de CE.

Uniunea Europeană va plăti un preț mai mic decât cel de 19,50 de dolari pentru o doză, cât e în SUA. Prețul reflectă și sprijinul financiare pe care l-a acordat UE și Germania în faza de dezvoltare a vaccinului. Un oficial al UE, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a precizat că prețul convenit de UE „este mai aproape de 20 de dolari decât de 10”, însă nu a oferit un preț exact.

SUA au acceptat să plătească un preţ de 19,50 dolari pentru fiecare doză din cele 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, un volum iniţial mai mic decât cel achiziţionat de UE. Însă Washingtonul are o opţiune pentru a cumpăra alte 500 de milioane de doze, potrivit termenilor unui acord care va fi negociat separat, iar preţul pe care îl va plăti este neclar.