Vaccinarea cu AstraZeneca continuă în România

mihaela anghel
Asistenta Mihaela Anghel este prima persoană din România care a fost vaccinată cu două doze ale serului produs de Pfizer și BioNTech. Foto: RO Vaccinare Facebook

Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România. În schimb, autoritățile au decis ca măsură de precauție să scoată din centrele de vaccinare dozele rămase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme în Italia. Aceste doze au fost înlocuite cu altele, tot de la AstraZeneca.

Este vorba de 4.257 de doze care se regăsesc în centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova. Aceste doze vor fi retrase și „puse în carantină”, adică păstrate în condițiile de frig pe care le recomandă producătorul.

Aceste vaccinuri care vor fi retrase din uz fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 81.600 de doze, care a fost primit de România în data de 7 februarie. Dintre acestea, au fost utilizate 77.049 de doze. Ele au fost distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

În ceea ce privește lotul ABV5300, din care 1,6 milioane de doze au fost distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, România nu a primit doze din acest lot.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. În România s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca 214.494 de persoane.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.