Va fi Catalonia membră UE, după independență? Răspunsul oficialilor europeni

barcelona obiective turistice
Un tânăr face baloane într-un parc din apropierea catedralei Sagrada Familia. Foto: Andreea Dogar

Guvernul spaniol a respins apelul liderului separatist catalan Carles Puigdemont la o mediere atât timp cât acesta continuă să amenințe că va declara independența.

„Dacă Carles Puigdemont vrea să ne vorbească, să negocieze sau să trimită mediatori, el ştie perfect ce trebuie să facă mai întâi: să revină pe calea legii, pe care nu ar fi trebuit s-o părăsească niciodată”, a reacţionat guvernul într-un comunicat, potrivit AFP.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy îl avertizează pe Carles Puigdemont că „nu va accepta niciun șantaj”. „Retrageţi ameninţarea desprinderii!”, i se cere ferm acestuia.

Reprezentanții Uniunii Europene spun că, în cazul unei desprinderi de Spania, Catalonia nu va face parte din spațiul comunitar.

„Lucrurile sunt destul de clare. Să ne imaginăm că va fi o independenţă. În acel moment, Catalonia independentă nu va fi membră a Uniunii Europene. (…) Uniunea Europeană recunoaște numai un stat membru, care este Spania.

Suntem însă aici pe terenul ficțiunii, pentru că, în realitate, independența catalană nu există”, a declarat comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, într-o emisiune televizată. Acesta a mai adăugat și că problema poate fi rezolvată doar printr-o negociere între Madrid și Barcelona.

Curtea Constituțională spaniolă a suspendat, joi, o ședință a parlamentului regional programată pentru luni, în cursul căreia, liderii separatiști ar fi intenționat să declare independența.

Guvernul separatist al acestei regiunii catalane, care numără 7,5 milioane de locuitori, a organizat duminică un referendum. Liderul separatiștilor, Carles Puigdemont, spune că votul pentru „Da” la referendumul pentru independență a fost opțiunea a 90% dintre cei 2,26 de catalani care au fost la urne. Participarea la referendum a fost de 42,3% dintre cei cu drept de vot.

Scrutinul s-a desfășurat fără liste electorale, fără observatori şi a fost declarat anticonstituţional de justiţia spaniolă. Discuţiile care durează de mai mulţi ani între guvernul central şi cel catalan au provocat în Spania cea mai gravă criză politică după tentativa de lovitură de stat din februarie 1981.

https://greatnews.ro/barcelona-turism-independenta-catalonia/

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.